telefoon: 033-258 99 75

e-mail: info@sylviaverduin.nl

Babytherapie

Tijdens de behandeling ga ik in gesprek met de baby. Lichaamstaal en orgaantaal vertellen hoe de baby zich voelt. Een baby maakt tijdens de zwangerschap en de geboorte veel mee. Ook de eerste uren en dagen van een mensenleven kunnen bijzonder veel indruk maken op een pasgeborene. Ontwikkelingspsychologen hebben in de afgelopen decennia aangetoond dat een kindje zich op zekere hoogte bewust is van zijn omgeving, ook wanneer hij in de baarmoeder leeft. Een zwangere vrouw die stress ervaart geeft stresshormonen door aan haar baby. Een bevalling is lichamelijk en emotioneel een heftige ervaring voor moeder en kind. Een baby is beperkt in zijn reactie op onverwachte en overweldigende situaties en kan zo in de problemen komen. Basispatronen en reacties op stress en de vorming van angsten kunnen tijdens de geboorte gevormd worden. Het onbewuste geheugen slaat herinneringen op die het gedrag van de baby later kunnen beÔnvloeden als zoín herinnering geactiveerd wordt. Dit zijn fijne herinneringen maar soms ook herinneringen aan een moeilijke of te snelle geboorte.

Medische ingrepen tijdens het geboorteproces, denk hierbij aan inleiden , ruggenprik, keizersnede, gebruik van zuignap, maar ook moeilijke emotionele problemen tijdens de zwangerschap kunnen achteraf problemen veroorzaken bij de baby op lichamelijk en emotioneel gebied. Angst, frustratie, woede en verdriet zetten zich als lichamelijke spanning vast.

Herkent u één of meerdere van de volgende signalen dan kan babytherapie, in samenwerking met de medische wetenschap, uw baby helpen.

Krampjes
Overstrekken
Slecht slapen
Spugen, reflux
Voeding komt terug maar wordt weer ingeslikt
Eist moeder geheel op
Laat zich niet knuffelen, geen oogcontact
Snel overprikkelt zijn
Druk gedrag of juist te rustig
Huiduitslag
Veel huilen of zelfs krijsen
Huilt bij aan- en uitkleden en in bad gaan

Therapie kan daarvoor een oplossing zijn. Niet met woorden maar met aanraking. Want hoewel baby's niet praten communiceren ze wel. Een geboortesimulerende massage, in een zorgvuldig tempo, geven de baby de kans zijn pijn te uiten in een veilige omgeving en daardoor in contact. Op deze manier kan de baby heronderhandelen met de stressvolle gebeurtenis en kan hij een andere belevingservaring krijgen.
Als de baby kan en mag vertellen dan kan hij met deze signalen stoppen en een gezonde lichamelijke en geestelijke ontwikkeling aangaan.

De behandeling bestaat uit een intake waarin de problemen die u met uw baby heeft worden vastgesteld. Vervolgens maak ik contact met uw baby en probeer ik een ruimte voor de baby te creŽren waarin 'het verhaal van het lichaam' zich kan ontvouwen en voltooien. Via zachte aanrakingen in een aangepast tempo op plaatsen waar het kindje lichamelijke spanning vastgezet heeft, kan het zijn spanning en pijn ontladen. De baby wordt hierbij voldoende ondersteund in een veilige omgeving en staat centraal dit uur. Soms geeft de baby aan dat hij meer dan een keer nodig heeft om tot verwerking van zijn emotionele pijn te kunnen komen. Mogelijk kan dit tijdens hetzelfde bezoek, of even twee weken rust en dan een vervolg afspraak. Verwijzing door huisarts of consultatiebureau is niet noodzakelijk. Het behandelen van de baby kan ervoor zorgen dat problemen in de toekomst voorkomen worden. Eventuele behandeling door fysio- manueel therapeut of osteopaat kan na deze therapie soms beter verlopen omdat de baby niet meer in zijn stress reactie geactiveerd wordt waardoor de behandeling dieper door kan werken. Wij hebben dan ook onderling overleg zodat we van elkaar weten waar we mee bezig zijn.

Babytherapie is volop in ontwikkeling, vooral in landen als de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland. In Nederland is het nog betrekkelijk nieuw. Babythearapie is wetenschappelijk onderbouwd vanuit de pre- en perinatale psychologie.

In Liefdevolle Verbinding

In april 2019 verscheen mijn tweede boek. Het gaat over de essentiele fasen tijdens de eerste 1000 dagen van een mensenleven.

De inleiding lees je hier (PDF).

Het boek is bij mij te bestellen, stuur me een e-mail. De kosten zijn 17,95 en de verzendkosten bedragen 2,00. Het boek is ook verkrijgbaar bij Nederlandse boekwinkels, BOL.com, Bruna.nl en in de Benelux.Ervaringsverhaal Nox

Op 16 januari 2020 werd Nox in het ziekenhuis na inleiding middels natuurlijke weg in stuit geboren. Per toeval kwamen we er op 37 weken achter dat Nox verkeerd om lag en na een draaipoging die niet was gelukt besloten mijn vriend en ik dat we toch voor een natuurlijke bevalling wilden gaan. Ik mocht niet tot 42 weken doorlopen omdat de kleine man niet te groot mocht zijn voor de bevalling. Op 40 weken en 5 dagen werd ik opgenomen en ingeleid. Op zich ging dit allemaal prima en na een ruggenprik (weeŽnstorm) beviel ik 12 uur later van Nox. Ik had er zelf een hele mooie ervaring aan over gehouden maar dit bleek achteraf voor Nox anders te zijn. We gingen de volgende dag naar huis en de eerste nacht was heel moeilijk. Borstvoeding was logischerwijs nog niet op gang en hij had honger maar dat wisten we niet. Veel huilen maar de volgende dag bijgevoed met kunstvoeding en wat een verbetering! Nu zijn we er dachten we. Lees het verhaal van Nox hier verder.

Ervaringsverhaal Sophie

De komst van onze dochter Sophie heeft de wereld op zín kop gezet, gehusseld en voor mijn vriend en mij vallen de puzzelstukjes steeds beter op de plek en zien we de wereld steeds bewuster en op een ander (bewustzijns) niveau. Onze dochter Sophie heeft een ontwikkelingsachterstand. Als het aan de medisch opgeleide mensen had gelegen hadden we door middel van DNA onderzoeken en weet ik nog wat voor onderzoeken nog meer Sophie binnenste buiten gekeerd. Dat willen we niet. Maar wat dan wel. Sophie zat sinds haar komst op aarde niet lekker in haar vel, ruim 2,5 jaar lang. En door de slechte start in het ziekenhuis (waar ik een boek over kan schrijven) zat ik als moeder ook helemaal niet lekker in mijn vel. En de wisselwerking tussen Sophie en mij werd daar niet beter van. Via via kreeg ik de tip om naar Sylvia te gaan. Wat een verademing. Belastende energie is daar vrijgekomen. De vastzittende energie van de slechte start in het ziekenhuis heb ik letterlijk zien wegvloeien bij Sophie tijdens de 1e sessie, daarnaast is het middels kinesiologie duidelijk geworden dat Sophie van een drieling is. En door dat te erkennen voelt Sophie zich ook meer begrepen. Zo mooi om te zien. In de 2e sessie heeft Sophie de geboorte herbeleefd en daarin heeft Sophie haar pijn van die ervaring los kunnen laten. Het effect bij Sophie heeft ook mijn energie weer laten stromen. Dit heeft geresulteerd in een meisje dat nu kan schaterlachen (en dat deed zij voorheen zelden tot nooit), haar blik in haar ogen is verhelderd en we kunnen meer contact met haar maken. Haar ontwikkelingsachterstand is er nog en het is ook nooit onze gedachte geweest dat dat opgelost zou worden. Daar ging het ons niet om. Sylvia heeft er voor gezorgd dat Sophie nu echt deel uitmaakt van ons gezin en ik voel heel duidelijk dat Sophie een zieltje heeft die ons wil spiegelen en inzichten wil geven. En daar zijn we heel dankbaar voor. We zijn Sylvia dankbaar dat ze een rol heeft gespeeld in deze inzichten. Dankjewel, Sylvia!